EDIT YOUR PROFILE HERE

Buy your K40 accessories at https://SuperGerbil.com
You need to log in to create posts and topics.

error 8 lightburn

hello

i installed the mini Gerbil 1 week ago. i startet it with lightburn 0.8.07.

it worked (cutting/engraving) fine.

since yeterday every oder stops with error 8, suddenly when the laserbeam starts.

i´m new in this area and don´t know how 2 solve the problem.

is a hardwareproblem possible?

hope yo can help me.

thx

Hi Lars,

Error 8 happens when the controller cannot home so definitely a hardware problem. Check the wiring of the limit switches.

Just push the X axis into home and read out the status via Lightburn's console by entering "?"<enter> (no quotes needed). It shows whether the X limit switch is engaged or not via the status pn:X (engaged). If not not then the switch or wiring is defect. Same test for the Y axis.

If the limit switched do work then the switch hysteresis (band between engaged and not) is too big so increase the pull off distance ($27=2.5 increase to say 3 or more mm).

Hope this helps, keep us updated. cheers P

Cheers, Paul awesome.tech

hey Paul

i had help from a friend, he is an ingeneur working with lightcontrols, he said it should be a problem with the Gerbirl Hardware. i changed the controllers back and it is working.

may, i send you the Gerbil back. so you can check it?

thx,

Lars

 

Hey

i have the exact same issue. My old controller works fine too.

Did you get this resolved?

Quote from Lars on March 9, 2019, 3:45 am

hey Paul

i had help from a friend, he is an ingeneur working with lightcontrols, he said it should be a problem with the Gerbirl Hardware. i changed the controllers back and it is working.

may, i send you the Gerbil back. so you can check it?

thx,

Lars

sorry should have quoted.

 

Yea im having the same issue.

My M2Nano board works without any issues.

 

Waiting for connection...

ok

Homing

ok

ok

Starting stream

Stream completed in 0:15      (the file is supposed to be roughly a 1minute cut but it just cuts off )

ok

ok

ok

ok

Homing

ok

ok

ok

error:8

 

ok

Quote from snow on May 7, 2019, 1:19 am

Yea im having the same issue.

My M2Nano board works without any issues.

 

Waiting for connection...

ok

Homing

ok

ok

Starting stream

Stream completed in 0:15      (the file is supposed to be roughly a 1minute cut but it just cuts off )

ok

ok

ok

ok

Homing

ok

ok

ok

error:8

 

ok

exact same error log from lightburn for me.

after several attempts i got it going working but it cut off half way through.

The forum here is always quiet.

 

Alarm 8 indicates a homing issue but from reading it looks more like a intermittent issue unrelated to homing. Error 8 just get's reported for some unknown reason.
If it is the intermittent issue then you can try to eliminate the electrical noise.
1. Check K40 chassis ground since a floating ground causes the USB comms to stop due to interference.
2. Move the Mini Gerbil power jumper from 5Vext to 5vUSB (powered by the USB bus instead of the laser power supply)
If the jumper move helps than definitely check 1 since the power is noisy.
Please let me know if you have any questions and whether this solves it or not,
Cheers, Paul
Cheers, Paul awesome.tech

Just an update guys. I did ask Paul asked and i managed to get it to engrave.

Although the quality is no where near as good as the previous Gen of gerbil. All Lb setting are correct all controller settings are correct and match LB (based on experience from the other gerbil controller) All wired correctly.

How are you guys getting on?? Not much luck for me my laser works fine because the other controller works.

 

 

 

Uploaded files:
  • IMG_20190509_214329.jpg
  • Untitled.png

I received my new MiniGRBL (FW 1.1f) and LightBurn 9.02.  After installing LightBurn stalls in the middle of the job.  I have tried devices GRBL and GRBL-STM.  The error seem very between error 1, error 2, and error 24.  I will try this tomorrow "Move the Mini Gerbil power jumper from 5Vext to 5vUSB (powered by the USB bus instead of the laser power supply)"  Do you have a picture that shows where this jumper is located?

I thought i got mine working by switching to the 5v via usb but it cut off again today.

Paul mentions grounding but ive tested all my earth connections using a multi meter and all looks good.

spent 86 dollars on the min gerbil which at the minutes is no good. At least i have my other one for now. let me know if anyone finds a solution.

 

Uploaded files:
  • IMG_20190513_201637.jpg

Hi David, Did you receive the replacement board? Any differences between the new and old board? It might be a defect step stick drawing temporary too much current causing a glitch?

Cheers, Paul awesome.tech
Buy your K40 accessories at https://SuperGerbil.com

Forum Registration

EDIT YOUR PROFILE HERE